duminică, 2 august 2009

Scoaterea din circuitul agricol

Pentru a putea obţine autorizaţie de construcţie şi implicit pentru a începe construcţia propriu-zisă este neaparat nevoie de scoaterea din circuitul agricol a terenului pe care se doreşte să se construiască, asta dacă pamântul este încadrat din punct de vedere funciar ca fiind arabil.
Prin simpa răsfoire certificatului de urbanism eliberat de primărie poţi realiza imediat dacă pământul este arabil sau nu, a nu se confuda cu intravilan şi extravilan. Poţi avea pamant situat în intravilanul municipiului(adica cu PUZ) şi în acelaşi timp sa fie pamânt arabil.

Scoaterea din circuitul agricol se compune din 2 avize şi scoaterea propriu-zisă: aviz ANIF (Administratia Natională a Îmbunătăţirilor Funciare) , aviz OCPI(sau in iasi ANCPI Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) şi scoaterea care este realizată de OSPA(Oficiul Pentru Studii Pedologice şi Agrochimice).

Pentru a ajunge la OSPA trebuie să aveţi cele două avize de la OCPI si de la ANIF, numai aşa se poate elibera decizia de scoatere din circuit.

Acte necesare:
- certificat de urbanism - să specifice că terenul e intravilan
- extras de carte funciara actualizat - citeste povestea actualizarii
- actul de proprietate - titlu sau contract vanzare-cumparare
- plan de situatie a terenului vizat OCPI
- plan de incadrare a terenului
- plan de amplasament
- schita cadastrala
- HCL(Hotarârea Consiliului Local) prin care se atesta ca terenul este intravilan
- avizul de aprobare PUZ a CJ(Consiliului Judetean)
- cererea de eliberare a avizului

Nu trebuie sa te sperii, dacă ai ajuns până aici ar trebui sa ai cam toate actele in gentuţă :).
Toate aceste acte iţi trebuie la cele 3 instituţii mai sus menţionate, insă ANIF e singura dintre ele care cere dublu exemplar de copii.

Taxe:
Din toate cele 3 instituţii singura care are o taxă fixă e OCPI: 250 RON
ANIF şi OSPA vor taxa în funcţie de suprafaţa scoasă din circuit şi de tipul pământului arabil existent: vii, pădure,...
Eu pentru suprafaţa de 440 mp care avea şi vii am platit la ANIF 238 RON, iar la OSPA 165 RON.

Durată:
Dacă dosarele sunt complete şi aici ma refer la toate actele descrise mai sus, puteţi depune la ANIF şi la OSPA în acelaşi timp în mod normal nu ar trebu să dureze mai mult de 5 zile lucrătoare. O mică problemă de care am auzit ar fi cu cei de la ANIF unde în cazul în care ei nu au documentaţia necesară pentru a elibera avizul, toată documentaţia este trimisă la Bucureşti, asta nu va face decât să întârzie tot procesul cu CEL PUŢIN 30 de zile.
Cei de la ANIF iţi vor elibera avizul personal şi va trebui să îl duci la OSPA, in timp ce OCPI îl va trimite acolo.
Imediat ce ai depus la OSPA avizul de la ANIF porneşti cronometru şi îl laşi cam 5-6 zile lucrătoare să işi facă treaba.

Informaţii utile pentru cei din IAŞI:
OCPI - nu e foarte greu de găsit, între liceul Vasile Alecsandri şi Hala Centrală se afla o biserica si alături un drum care duce undeva în spate, pe acel drum trebuie mers circa 50m. Iţi dai seama că ai ajuns unde trebuie imediat ce vezi o pancardă publicitară luminoasă a OCPI. Trebuie să ţineţi cont că funcţionarii sunt foarte agasanţi şi neînţelegători.

Adresa: Str. Costache Negri nr. 48, Iasi, jud. Iasi cod postal 700071
Tel: +40-232-316797; +40-232-316797
Program: 8:30 - 12:00 pentru de punere de acte, 13:30 - 16:00 pentru ridicare de acte

ANIF - nu e chiar în centrul oraşului, practic imediat ce ai ajuns în galata pe Calea Galata, vei merge circa 2-300 de metri până la un mic pod şi vei face imediat la dreapta pe Caramidari sau Cicoarei unde vei mai merge circa 500 de metri, este o cladire(casă cu etaj) galbenă cu aluminiu alb, arată foarte bine. Dacă te rătăceşti întreabă de Cicoarei, toată lumea ştie. Cei de la ANIF sunt super de treabă, doamna Ancuţa te va ajuta să obţii avizul.

Adresa:
Str. Cicoarei nr.13
Tel: 0232-226526
Email: raifis@euroweb.ro
Program: 9:00 - 16:00

OSPA - Copou e locaşul ce îţi va aduce scoaterea din circuit. Imediat după stadionul Emil Alexandrescu este o straduţă la sfârşitul careia vei vedea o casă old style şi o pancardă pe care scrie OSPA. Cei de acolo sunt super draguţi de la secretare până la domnul ing. Jescu Toader, cel care te va ajuta să obţii scoaterea.

Adresă: Str. Dumbrava Rosie, nr.3, jud. Iasi
Tel: 0232-217787
Mobil: 0723-213862
Program: 8:00 - 16:00

Dacă ai nevoie de alte detalii nu uita de email-ul meu : mariusica.cristea@gmail.com.

21 de comentarii:

  1. Multzumim mult pentru acest ajutor d-le Cristea! Cred ca un post de consilier la primarie ar fi unul potrivit dv. pentru ordinea in gandire si expunere de care dati dovada si spre folosul nostru al mai multor ieseni!
    Iar pentru ca am comentat ca "anonim" am sa ma semnez
    Smarandache Maria

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Cristea , puteti conta pe votul meu ;)
    Radu Pavaleanu

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Pavaleanu va multumesc pentru incredere.

    RăspundețiȘtergere
  4. salut,

    am o intrebare, dupa ce optin cele doua avize anif si ocpi, sunt obligat intr-o perioada anume sa ma duc la ospa pt. aviz, eu nu ma grabesc cu constructia.
    sau mai bine zis ,am perioada de gratie dupa trecerea ic CC sa ridic casa ?

    iulian_balalau@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Din cate stiu eu trecerea la CC a terenului nu inseamna ca poti sa
    construiesti legal, trebuie sa ai si autorizatia de Constructie, din
    cate stiu eu hartia de la OCPI iti trebuie la autorizatie. Dupa 30 de
    zile de la depunerea actelelor pentru autorizatie, poti construi.Nu
    exista perioada de gratie, terenul o data trecut la CC, va ramane asa
    pentru totdeauna pana ce va fi scos de altcineva proprietar pe el de
    la acesta incadrare cadastrala.
    Sper sa iti raspund la intrebare:
    1. Terenul odata trecut la CC asa va ramane
    2. Trecut la CC nu insemna ca imediat poti construi, trebuie sa
    spui ce construiesti si sa obtii autorizatie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua,

    si pentru avizul solicitat prin certificatul de urbanism, de la ANIF? trebuie iar prezentata aceeasi documentatie ac pentru scoaterea din circuitul agricol?

    va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. La toate cele 3 institutii trebuie prezentat acelasi set de documentatie, doar daca nu s-a schimbat intre timp, desi ma indoiesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule Cristea, avizul pentru scoaterea din circuitul agricol este obtinut deja... ma refer la avizul ANIF, care imi este cerut prin CU.

    Va multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca aveti scoaterea din circuit nu vad de ce ar mai cere un aviz de la ANIF prin CU, aici ar trebui intrebati cei de la primarie, insa de obicei daca se cere ceva in CU de cele mai multe ori trebuie pus la dosarul de obtinere autorizatie. Practic in obtinerea scoaterii din circuit s-a utilizat un aviz de la ANIF, poate primaria are nevoie de acel aviz(copie).

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte util articolul.

    Pt Iasi, o modificare din 28.12.2011, cerea se primeste in sediul de pe Str Sarariei, imediat dupa intersectia din Tg. Cucu
    Taxe pt 155 MP: 250 OCPI, 135 OSPA, 301 ANIF

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua
    Apreciez informatiile date, dar vin cu o intrebare:
    - In cazul in care terenul e agricol extravilan, care sunt pasi si actele prin care se poate scoare din C.A.

    RăspundețiȘtergere
  12. Fara sa se demareze PUZ,doar scoatere din C.A.

    RăspundețiȘtergere
  13. Felicitari si multumiri maxime! (mai exista si oameni de-astia sa te invete una- alta,ca te mananca birocratii...:)))

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte util articolul !!!m-am ghidat dupa el si mi-am intocmit dosarele pentru scoatere din circuitul agricol. Multumim !!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua,

    Extrem de util articolul, dar am si eu aceeasi intrebare cu Terasan. Daca terenul nu e intravilan, cum procedez? Aceleasi acte, mai putin hotararea CL?

    Multumesc!
    Irina.

    RăspundețiȘtergere
  16. La extravilan, presupun ca trebuie acceasi acte, sincer sa fiu nu stiu :).

    RăspundețiȘtergere
  17. La mine, pana nu s-a facut PUZ-ul prin care sa se schimbe categoria terenului din extravilan-agricol in intravilan-agricol, nu m-am putut duce la OCPI.
    Irena

    RăspundețiȘtergere
  18. Acum scoaterea din circuitul agricol se face automat, adica primaria da autorizatia de constructie si-atunci cand se face intabularea, se face automat si scoaterea din circuitul agricol.

    RăspundețiȘtergere
  19. SCOATEREA DIN CIRCUITUL AGRICOL PENTRU TERENURILE SITUATE IN INTRAVILANUL LOCALITATII PRIN PUG sau PUZ, se face prin autorizatia de construire. Aici sunt doua aspecte : ori soliciti prin cerere( prin autorizat ) ca intreg imobilul sa devina Cc, ori prin planul de amplasament stabilesti ca sa devina doar partial Cc ( cat ocupa constructia + anexele ).Al doilea caz este cel normal, deoarece la plata impozitului la fisc se face diferenta , una este sa platesti Cc pe intreg imobilul si alta este sa detii si ceva teren arabil .
    In ceea ce priveste scoaterea din circuitul agricol a terenurilor din extravilan, eu recomand ca sa nu se faca decat daca obiectivul de investitie poate primi autorizatie de construire pe extravilan, ( vezi art. 92 din lege 18/1991 si Legea 350 ).
    Intabularea constructiei se face dupa ce a fost emis procesul verbal de recptie finala a lucrarii executate, iar in cartea funciara se va mentiona ca o suprafata de ... este Cc iar diferenta este arabil, toate aceste lucruri se fac prin depunerea la O.C.P.I. a unei noi documentatii de cadastru ( actualizare cu constructia ).
    O documentatie PUG sau PUZ, nu face altceva dcat sa schimbe regimul jurudic al terenului din extravilan in intravilan, acesata ramanand teren arabil, dupa care se poate efectua procedura pentru emitere aut. de construire.
    bratu.traian@gmail.com

    RăspundețiȘtergere