luni, 19 ianuarie 2009

PUZ

Da stiu suna ciudat, acest cuvant l-am visat indelung in ultimele 3 luni, PUZ(Plan Urbanistic Zonal), de ce avem nevoie de el? Destul de simplu in acest moment multe din terenurile din Romania sunt incadrate intr-o anumita categorie: arabil sau CC(curti constructii), binenteles nu vorbim doar de 2 cateorii, cu siguranta mai sunt si altele, dar aceste 2 au fost in atentia mea.
Ce ar trebui sa faca un tanar din zilele nostre de 25 de ani dupa ce isi cumpara un teren ce se afla la o adresa din municipiu, dar este extravilan arabil?
Pai in primul rand trebuie sa se inarmeze cu mult entuziasm, ceea ce urmeaza nu e deloc usor.

Pentru a avea o rata de succes destul de mare in ceea ce priveste avizul PUZ ce va fi eliberat de primarie, iti trebuie un arhitect bunicel si specializat in documentatie PUZ, numai pentru acest arhitect, pentru documentatia ce va fi facuta va trebui sa scoti din buzunar nu mai putin de 1000 Euro.
Ce va face arhitectul pentru tine? Ce ar trebui sa faca?
Pai in primul rand daca nu ai un certificat de urbanism eliberat pe numele tau, fugi cat poti de repede la primarie si depune o cerere de eliberare certificat de urbanism, costa doar 15RON si in general in Iasi dureaza cca. 20-30 de zile lucratoare pana cand iti este eliberat certificatul de urbanism. Acesta va fi necesar la toate avizele ce vor trebui obtinute pentru avizul PUZ.
Arhitectul va trebui sa intocmeasca documentatia necesara pentru toate avizele ce trebuiesc pentru avizarea PUZ, acestea vor fi specificate in certificatul de urbanism.(Nota: numai cele bifate in certificatul de urbanism trebuiesc obtinute).
Fiecare documentatie este specifica tipul de aviz de care ai nevoie si fiecare regie de la care trebuie obtinut avizul are sau nu o taxa pentru obtinerea avizului.
  • APAVital - fostul RAJAC, nu trebuie platita nici o taxa si dureaza nu mai mult de 1 saptamana
  • E-ON Gaz - trebuie platiata o taxa de 15 RON si dureaza cca 10 zile.
  • E-ON Electrica - o nebunie aici, nu trebuie platita nici o taxa, dar doar daca ai noroc vei obtine acel aviz intr-o luna, imediat ce au trecut 2 saptamani trebuie insistat la ei si chiar date telefoane pentru follow-up.
  • CITADIN/Salubris - "piece of cake" dureaza 5 zile lucratoare si trebuie platita o mica taxa de 25 RON
  • Sanepid - o mama aici sa vedeti ce greu merge treaba, ba vor plan de 1:1500. ba de 1:1000, ideea este sa fiti pregatiti cu planul la cel putin cele 2 scari enumerate mai sus, un arhitect bun din Iasi oricum stie care e treaba si o sa va sfatuiasca. Dureaza cel putin la fel de mult ca la E-ON Electrica si mai trebuie platit si 50RON.
  • Agentia pentru protectia mediului - aici dureaza cca 10 zile si nu costa nimic, e super usor de obtinut acest aviz
  • Avizul pentru protectie civila si Avizul de securitate la incendiu - ambele vor fi eliberate de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative, fara cost si cat se poate de repede cca 5 zile.
  • Romtelecom - baietii iti zic de la inceput ca va dura cc. 30 de zile, insa cu putina insitenta il vei obtine in 20 de zile.
Pentru Mediu si Pompieri, va trebui sa ai toate celelalte avize inainte sa mergi la ei. Nu uita insa e important sa ai un arhitect bun care stie fitzele acestor regii/institutii, fiindca el trebuie sa iti intocmeasca toate aceste documentatii cu care tu sau altcineva se va prezenta la aceste institutii.
De ce zic altcineva, pentru ca de obicei arhitectul cunoaste persoane care stau pe la aceste institutii toata ziua si binenteles contra cost vor umbla ei pentru tine, de obicei taxeaza cam 50 RON per aviz. Daca ar fi sa o iau de la capat cu sigurantza Sanepid si E-ON Electrica le-as inmana unei asemenea persoane.

Toate aceste avize descrise mai sus au fost bifate in Certificatul de urbanism eliberat de Primaria IASI, asa ca nu uita verifica ceritificatul inainte sa incep sa fugi pe la regii, in principiu arhitectul care te va ajuta la intocmirea documentatie iti va zice exact ce avize iti trebuie.

Acum cand ai toate aceste avize arhitectul iti va intocmi un Memoriu General sub titlul de Plan Urbanistic zonal(PUZ), ce va fi compus dintr-un Memoriu de Prezentare si de Regulamentul Local de urbanism aferent PUZ.

Va continua cu prezentarea si documentarea procesului de obtinere a autorizatiei PAC.

O recomand pe Slincu Daniela ca si persoana ce va poate ajuta sa obtineti PUZ-ul. O puteti contacta prin email la slincud@yahoo.com.

5 comentarii:

  1. Buna, Marius!
    Extraordinar
    Poti sa dai si contactul catre arhitectul care a facut PUZ +ul cu 1000 euro?

    RăspundețiȘtergere
  2. da-mi in private un email la mariusica.cristea@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Un ajutor binevenit pentru acei care vor sa-si construiasca casa mult visata :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Un om extraordinar... multumim din suflet..

    RăspundețiȘtergere